Sunday, January 30, 2011

Spicy Vegetable Chow Mein



Ingredients
Chow Mein
Chinese cabbage
Carrot
Onion
Ginger
Shiitake mushrooms
Dried edamame beans (or any beans / rehydrated and boiled)
Bean stock soup
(cooking water from boiled beans)
Rāyu
Starch
Salt
Soy sauce

Topped a thick spicy vegetable sauce on the crispy and golden noodles.
Bean stock soup (cooking water from boiled beans) would be the key ingredients of the vegetable sauce so don't drain away your water from boiled beans when you rehydrate and cooked dried beans.

Cook rehydrated chow main noodles on the pan for a few min. Spread out soy sauce over the noodles and cook until they are crisp and golden. Set the noodles aside on the dish.

Stir fry roughly crushed beans, carrot, onion, ginger in the saucepan. Mix shiitake mushrooms and chinese cabbage then add bean stock soup (pour in enough stock to cover vegetables), salt, soy sauce and Rāyu then cook until carrot get soft enough. Mix water dissolved starch, cook until thick. Pour vegetable mixture over top of the noodles and serve.



ピリ辛風味のあんかけ焼きそばを作りました。あんかけソースは豆の茹で汁をベースに、野菜の旨味とラー油の風味が加わっておいしい旨味が出ました。それをカリッと焼いた麺の上にたっぷりかけていただきます。乾麺はお湯で戻してからフライパンで弱火にかけてカリッと焼いてお醤油で軽く風味付け程度に味を付けます。ソースパンでショウガ、タマネギ、ニンジン、荒くつぶしたひたし豆(青豆)を炒めます。ある程度火が通ったらシイタケと白菜を混ぜて、さらに軽く炒めてから塩、醤油、ラー油で味付けをして、豆の茹で汁を野菜がひたひたになるぐらいたっぷりと多めに入れます(茹で汁が足りなければシイタケの戻し汁やお水を加えてください)。再び味をみて(麺と合わせる事を考えて、味付けはやや濃いめが良いと思います)、ニンジンに火が通ったら水溶き片栗粉を入れて、全体にとろみがつけばできあがりです。

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